Każdy miesiąc w roku jest wyjątkowy i to za sprawą różnych świąt, pogody czy produktów do jedzenia, które pojawiają się właśnie w danym miesiącu. Latem pragniemy jeść dużo truskawek, ponieważ nareszcie są pyszna i słodkie, a w listopadzie idealnym posiłkiem jest zupa dyniowa, której nie zobaczymy w sklepach przez cały rok. Jakie produkty królują w sklepach w czerwcu oraz lipcu? Jakie obiady można z nich zrobić? Tego dowiesz się w poniższym artykule!
Czerwcowe i lipcowe owoce sezonowe
Czerwiec i lipiec kojarzy się każdemu z nadchodzącymi wakacjami. Na zewnątrz robi się coraz cieplej i większość osób marzy już o urlopie i skrupulatnie planowanym od kilku miesięcy wyjeździe. Jakie owoce i warzywa należą do produktów sezonowych czerwca oraz lipca? Po pierwsze — truskawki. Są to pyszne owoce, popularne na całym świecie ze względu na swój słodki smak, soczystość i charakterystyczny aromat. Z truskawek można zrobić różne koktajle i smoothie, a jeśli mamy więcej czasu to domowe dżemy oraz konfitury. Truskawki świetnie nadadzą się również do różnych deserów czy sałatek. Jednak najprostszym sposobem na spożycie truskawek jest jedzenie ich na surowo, co jest najbardziej dopuszczalne i bardzo smaczne! Drugim czerwcowym sezonowym owocem jest agrest. Te kwaśne małe kuleczki będą świetnym dodatkiem do sałatek oraz różnych deserów, ale również idealnie sprawdzą się w napojach czy konfiturach, czy dżemach. Kolejnym owocem są borówki amerykańskie, które również można użyć do wielu deserów lub jeść surowe. Owocem, który pojawia się tylko w ciepłych miesiącach, są czereśnie oraz wiśnie, które również można wykorzystać do zrobienia wielu pysznych deserów, ciast czy dodać do kompotu. Oczywiście jest jeszcze kilka różnych owoców sezonowych tych ciepłych miesięcy, natomiast my skupiliśmy się na tych najpopularniejszych.
Czerwcowe i lipcowe warzywa sezonowe
W czerwcu i lipcu jest sezon na warzywa kapustne, np. kalafior czy brokuł, warzywa liściaste, np. botwinkę czy szpinak. W sklepach warto zwrócić jeszcze uwagę na młodą marchewkę, ziemniaki, ogórki, szparagi, bób, fasolkę szparagową czy pomidory, które w czerwcu oraz w lipcu mają wspaniały smak. W tych warzyw można zrobić wspaniałe letnie obiady, o których przeczytasz poniżej!
Przepisy na obiady z sezonowych warzyw oraz owoców!
Makaron z truskawkami
Każdy Polak doskonale zna ten obiad z dzieciństwa. Składa się na niego dosłownie kilka składników, ale smak jest niesamowity!
Składniki na jedną porcję: makaron 60 gramów, truskawki 200 gramów, śmietana/jogurt naturalny 250 gramów, opcjonalnie cukier.
Przepis: makaron ugotować według zaleceń na opakowaniu. Truskawki rozgnieść widelcem, dodać śmietanę lub jogurt i ewentualnie dodać cukier, jeśli nie będzie zbyt słodkie. Przełożyć gotowy i odsączony makaron na talerz, polać sosem truskawkowym. Obiad jest gotowy!
- Młode ziemniaki, szparagi i jajko sadzone
Kiedy robi się ciepło, to koniecznie trzeba wykorzystać produkty, które pojawiają się w sklepach właśnie w tym okresie. Ten przepis jest do tego idealny!
Składniki na jedną porcję: 250 gramów młodych ziemniaków, 200 gramów szparagów, jajko, łyżka oliwy z oliwek, sól, kawałek masła.
Przepis: ziemniaki ugotuj, jajko usmaż na patelni z dodatkiem oliwy z oliwek oraz szczypty soli. Pozbądź się zdrewniałych końcówek szparagów, ucinając je lub łamiąc (szparagi złamią się w odpowiednim miejscu). W garnku zagotuj wodę i dodaj do niej dwie szczypty soli. Do garnka wrzuć szparagi i gotuj około 7 minut. Po tym czasie na talerz wyłóż odsączone z wody ziemniaki oraz szparagi, a obok połóż jajko. Na gorące szparagi połóż masło, które delikatnie się rozpuści. Obiad gotowy!
- Zupa krem z dodatkiem bobu
Bób to kolejny produkt, który dostępny jest tylko i wyłącznie w wakacje, dlatego warto choć raz przygotować obiad, gdzie będzie grał pierwsze skrzypce.
Składniki na zupę: 500 gramów ugotowanego bobu, 2 pory, 20 gramów masła, 1 cebula, 250 gramów ziemniaków, 1 litr bulionu, 1 łyżka oliwy z oliwek, ½ szklanki mleka, 1 łyżka posiekanej natki, 1 łyżka posiekanego szczypiorku.
Składniki na grzanki czosnkowe: 4 kromki czerstwej bułki, 4 łyżki masła, 2 ząbki czosnku, sól.
Przepis na zupę: ugotowany bób obrać ze skórki. Z porów usunąć zewnętrzne liście i wyczyścić między warstwami pod bieżącą wodą, pokroić na plasterki. W garnku roztop masło, dodaj cebulę posiekaną w drobną kostkę, wymieszaj i poczekaj, aż się zeszkli. Dodaj por oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Smaż całość około 3 minut, co chwilę mieszając. Do garnka wlej bulion, dodaj sól i gotuj, aż warzywa będą miękkie — około 15 minut. Kilka minut przed końcem czasu dodaj do garnka bób. Dodaj oliwę, mleko i całość zmiksuj na gładki krem. Do zupy dodać natkę i szczypiorek.
Przepis na grzanki czosnkowe: pieczywo pokrój w kostkę, na patelni podgrzej masło z dodatkiem czosnku. Na patelnię wrzuć pieczywo i smaż około 2-3 minuty z dwóch stron, aż grzanki nabiorą złotego koloru.
Nakładaj zupę do misek lub głębokich talerzy, a na górę kładź kilka grzanek. Smacznego!
Więcej artykułów o tematyce lifestyle przeczytasz na stronie: https://zdrowotny24.pl/. Uwierz nam, że po zjedzeniu któregoś obiadu z naszych powyższych propozycji, z całą pewnością będziesz miał ochotę na przyjemny odpoczynek. To zapewnić Ci może ten materac: https://sennamaterace.pl/glowna/391-5304-hilding-electro-materac-multipocket-sprezynowy, który jest wyjątkowo wygodny lub ten model: https://hilding.pl/produkt/materace-wysokoelastyczne/hilding-modern/, który wyróżnia się tym, że zbudowany jest z wielu pianek, które połączone zapewniają niesamowitą przyjemność w odpoczywaniu!
Materiał partnera sennamaterace.pl